Publicat pe

Emite un repetor de semnal radiatii nocive ?

Aceasta este o intrebare des adresata, iar raspunsul scurt si rapid este ca un amplificator de semnal emite o putere de 50 -100 ori mai mica decat un telefon mobil. Componentele interne din care un repetor este construit, sunt aceleasi precum cele intalnite in constructia telefoanelor mobile, insa puterea de emisie a amplificatorului nu este configurata la maxim, asadar repetorul emite cu mult mai putina putere decat un telefon mobil. Un telefon mobil emite o radiatie intre 500mW si 1000 mW, pe cand un repetor de semnal emite cu o putere de 10mW.  Puterea de iesire emisa de catre antena interioara scade in intensitate pe masura ce va indepartati de aceasta. De exemplu, daca va situati in imediata proximitate fata de antena de interior si atingeti antena, o putere de 10mW va fi emisa, de 50 de ori mai putin decat un telefon mobil pe care il tineti langa ureche. Daca va deplasati la o distanta de 1m fata de antena interioara, aceasta putere scade pana la 3 mW.

rad vrs dist

Radiatia celulara a repetorului este redusa cu ajutorul functiei stand-by

Amplificatoarele de semnal pe care noi le promovam, detin o functie unica, aceea de stand-by (in asteptare) pana la momentul initierii unui apel. Pe toata durata apelului telefonic, amplificatorul de semnal emite cu o putere de 10mW, iar dupa finalizarea apelului continua sa emita aceeasi putere pentru 1 secunda, repetorul trecand din nou in modul stand-by. Acest fapt nu este perceput de catre utilizator, insa pe perioada in care repetorul nu se afla in sarcina, emisia de putere este zero

Publicat pe

Avantajele folosirii unui repetor

Motive pentru a achizitiona un repetor de semnal (amplificator)

Un amplificator de semnal gsm,este un dispozitiv extrem de eficient care este in masura sa compenseze lipsa de acoperire a semnalului gsm 3g, acesta fiind extins si amplificat. Ca rezultat, veti obtine o mai buna conexiune in timpul convorbirilor telefonice, fara apeluri intrerupte ( drop-call) sau conversatii sacadate.O conditie esentiala pentru ca orice amplificator de semnal GSM sa functioneze, este ca in locatia unde doriti sa efectuati instalarea sa existe un nivel minim de semnal. In randurile urmatoare,am listat cateva din avantajele utilizarii unui repeater de semnal gsm 3g:

Principiul oricarui amplificator de semnal gsm este : “Un semnal bun inseamna mai multe apeluri”. Echipamentul amplifica semnalul celularului oferindu-va astfel o calitate ridicata a receptiei si transmisiei RF, in orice colt al casei sau biroului dumneavoastra.

Toate sistemele de amplificare a semnalului, emit prin tehnologia wireless, asta insemnand ca dumneavoastra nu trebuie sa tineti telefonul lipit de un adaptor sau de antena. Telefonul sau modemul va beneficia de mobilitate si de un semnal puternic si stabil

Nu este necesar sa aveti cunostinte ori calitati extraordinare pentru a instala aceste sisteme gsm.Majoritatea echipamentelor gsm sunt usoare si foarte accesibile. In plus veti primi un manual de instructiuni in limba romana cu specificatii si exemple de instalare.

Fiecare amplificator de semnal gsm este oferit ca si kit – contine toate componentele de care aveti nevoie pentru a va bucura de un nivel de semnal mai puternic si mai stabil. Kitul inlcude : antena exterioara pentru receptie, antena interioara pentru emisie, unitatea centrala, cabluri si mufe gata sertizate.

De-asemenea veti aprecia posibilitatea acestor solutii de imbunatatire a semnalului gsm, de-a folosi mai multe terminale simultan -telefoane sau modemuri cu acces la internet. Singura conditie este ca sa va aflati in aria de acoperire a repetorului pentru a receptiona un nivel ridicat de semnal

O diversitate de amplificatoare gsm, va permit ca sa alegeti exact sistemul care se potriveste,in functie de nivelul semnalului exterior, suprafata pe care doriti sa imbunatatiti receptia RF si puterea dorita

vreausemnal.ro ofera o serie variata de amplificatoare pe diferite benzi de frecventa. In cazul in care nu sunteti sigur de frecventa pe care doriti sa o amplificati, va rog sa ma contactati la numarul de telefon 0751 88 79 19, Catalin Chira, si voi fi bucuros sa va ofer suportul meu, gratuit.

Amplificatoarele de semnal gsm,sunt full-duplex, adica permite telefonului sau modemului dumneavoastra sa transmita si sa receptioneze pachete de date catre statia de semnal

Toate amplificatoarele gsm, sunt durabile si construite ca sa functioneze in cele mai nefavorabile conditii de timp, temperatura sau umiditate,in orice locatie -urbana sau rurala

Puteti fi sigur ca aceste solutii va protejeaza sanatatea; datorita faptului ca aceste amplificatoare reduc nivelul de radiatie al telefonului, cand acesta nu beneficiaza de o receptie suficienta, mai mult decat atat, va prelungi si durata de viata a telefonului mobil

Publicat pe

Cum se orienteaza antena exterioara

Cum se orienteaza antena exterioara directiva, tip Yagi

Antenele directionale, fata de antenele omnidirectionale, trebuie sa fie orientate inspre sursa de semnal pentru a receptiona cel mai bun semnal de la operatorul telecom dorit.

Majoritatea antenelor directive pot sa acopere aproximativ 15% raportat la orizont (intre 50 si 60 grade , asadar nu este imperios necesar ca directia sa fie de acuratetea orientarii cu raze laser.

De preferat ca in toate situatiile, varful antenei sa fie la nivel cu orizontul. Nu incercati ca sa montati antena orientand-o cu varful in sus sau catre un obstacol, paravan.

Este recomandat ca sa efectuati o orientare cat mai exacta si apoi sa montati definitiv antena.
Chiar daca va este cunoscut locul de unde semnalul provine, este indicat ca sa efectuati acesti pasi, deoarece nu in toate cazurile semnalul receptionat „vine” direct de la turnul operatorului. Cladirile, formele de relief pot sa afecteze propagarea undelor sau turnul operatorului nu are antenele orientate catre antena Dvs.

Pregatiri in vederea orientarii antenei

Pentru inceput, instalati temporar amplificatorul de semnal mobil, introducat cablurile aferente prin tocul usii sau al geamului, infiletati conectorii la repetor, si apoi porniti repetorul. Pentru orientarea antenei este ideal ca sa aveti inca o persoana langa Dvs, care poate sa va ofere un ajutor. Prima persoana va sta in interiorul imobilului, cu telefonul mobil pentru operatorul caruia doriti ca sa amplificati semnalul. Telefonul trebuie sa fie setat in Modul Testare Semnal Field Test Mode pentru a identifica cu exactitate nivelul RSSI. Asezati telefonul mobil pe masa, la o distanta intre 3 si 5m fata de antena de interior, si mentineti-le in pozitie pana cand veti finaliza procesul de montare a antenei exterioare. Daca la interior de imobil a fost instalata o antena directionala, atunci trebuie sa va asigurati ca varful antenei este pe directia telefonului mobil.

A 2-a persoana va sta pe acoperisul imobilului sau la nivelul unde se va instala antena, orientand-o 360 grade. In acest proces, trebuie sa va asigurati ca antena nu se va atinge cu mana, ci se va directiona folosindu-va de bara / suportul pe care este montata antena. Daca nu aveti aceasta posibilitate, dupa fiecare noua pozitie, pastrati o distanta de minim 1m fata de antena, in spatele sau lateral acesteia. Atingand antena cu mana, poate sa afecteze performantele de receptie / emisie.

Procesul de urmat pentru masurarea semnalului

Incepeti prin a orienta antena exterioara intr-o singura directie. Persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte 60secunde apoi sa inregistreze receptia de semnal. O idee buna este aceea de-a monitoriza si indicatorii luminosi ai repetorului (LED-urile laterale) – in acest fel puteti sa verificati daca repetorul nu indica vreo alarma.
Pasul urmator, rotiti antena cate 45grade in directia aleasa implicit. Totodata puteti sa impartiti ciclul de 360 grade in 8 diviziuni egale, corespunzand cu punctele cardinale (N, NE, E, SE, S, SV, V, NV). O data ce antena a fost rotita 45grade, persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte inca 60 de secunde pentru a inregistra noua valoare receptionata.
Repetati acest proces pana cand ati efectuat ciclul complet si aveti 8 iregistrari diferite.

Interpretarea rezultatelor

O data ce aveti datele masuratorilor, veti dori ca sa orientati antena catre sursa cea mai buna de receptie. Daca masuratoarea s-a efectuat prin monitorizarea valorii RSSI, atunci trebuie sa urmariti valoarea cea mai apropiata de cifra 0. De exemplu, o receptie de semnal RSSI de -70dBm este mai buna decat o valoare de receptie de -80dBm. Cu cat aceasta valoare de semnal este mai buna, sau mai intensa, cu atat mai bine pentru amplificator. Suprafata interioara va fi mai bine acoperita.

Dupa ce ati identificat care este pozitia ideala, montati antena definitiv. Este recomandat ca pe directia antenei sa nu existe obstacole care ar putea afecta emisie si receptia semnalului GSM 3G 4G LTE etc.

Indicatori de alarma in timpul procesului de instalare

Daca pe perioada efectuarii testuluiI, observati ca repetorul gsm afiseaza coduri de eroare prin intermediul LED-urilor prevazute pe interfata amplificatorului, consultati manualul de instalare si functionare si determinati care este cauza. Daca luminile de alarma sun cauzate de catre oscilatii in sistem, incercati ca sa mariti distanta dintre antene. Antena exterioara se va pozitiona la o distanta mai mare, pe axa verticala, fata de antena interioara. Daca eroarea este cauzata de un nivel prea puternic de semnal receptionat, incercati ca sa reorientati antena spre alta directie sau deplasati cu cateva grade antena de pe directia initiala.

In anumite cazuri, este posibil ca receptia de semnal exterior sa fie suficient de puternica pentru a suprasolicita repetorul. Atunci este nevoie ca sa utilizati atenuatori de semnal, cu scopul de-a reduce intensitatea semnalului si nu a suprasolicita repetorul.

Va rugam sa ne contactati cu incredere daca doriti ajutorul nostru !

Publicat pe

Cum se efectueaza un test de semnal

Field Test Mode: Ce este si cum se activeaza pe telefonul mobil

Deseori cand majoritatea persoanelor poarta o discutie despre intensitatea semnalului, acestia se raporteaza la liniile de semnal pe care le observa afisate in coltul telefonului mobil. Desi este o metoda foarte usoara pentru a monitoriza receptia semnalului mobil, in cele mai multe cazuri aceasta metoda nu este sigura. In timp ce majoritatea telefoanelor mobile afiseaza intensitatea semnalului pe o scara de la 1 la 5, unele telefoane afiseaza doar 4 linii sau altele chiar 8. Chiar si telefoanele similare care afiseaza semnal pe o scara de la 1 la 5, nu exista un etalon. Cele 4 linii de semnal indicate pe un model de telefon pot fi afisate diferit pe un model diferit care insa afiseaza tot 4 linii de semnal. Prin urmare, liniile de semnal afisate pe telefonul mobil, nu sunt relevante in a determina daca in locatia Dvs. un repetor de semnal mobil va functiona sau nu.

Semnalul telefonului mobil este masurat de catre specialisti si raportat in decibeli. Decibelul este o unitate logaritmica, ce are rolul de-a masura intensitatea de semnal, foarte precis, fiind un termen des folosit in randul specialistilor.

Majoritatea telefoanelor mobile dispun de anumite setari, care permit rularea unui test. Testul ofera accesul la detalii legate de telefonul mobil inclusiv „citirea” nivelului de semnal pe care mobilul il receptioneaza, exprimat in decibeli. Noi il denumim „field test mode” Aici sunt cateva aspecte de care sa tineti cont la momentul efectuarii testelor de receptie:</>

Fiecare test pe care il rulati, va afisa nivelul de semnal receptionat valid doar pentru un singur operator telecom.
Pentru a identifica nivelul de receptie al altor operatori, aveti nevoie de un telefon functionabil in reteaua operatorului telecom respectiv.
Cand efectuati testul de receptie, trebuie sa tineti cont si de tipul retelei ( 2G, 3G, 4G, WiFi etc ) la care telefonul este conectat.
Masuratorile in 4G pot fi efectuate uneori diferit, daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati ca sa ne contactati

Testarea semnalului pe telefoanele iPhone

NOTA: Intensitatea semnalului,masurata in decibeli – raportat la mW (dBm), este mentionata precum un numar cu valoare negativa. La unele telefoane, in functie de model,aceasta valoare poate fi reprezentata ca si pozitiva; in aceste cazuri, convertiti-o in valoare negativa. De exemplu, 70 dB este defapt -70 dB. Cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat intensitatea semnalului GSM este mai slab. Intervalul de intensitate al semnalului este [ -40 dbm , -111 dbm]. -40dbm intensitate mare a semnalului GSM, -111dbm intensitate foarte scazuta a semnalului GSM

Tastati urmatorul cod:*3001#12345#* apoi apasati CALL.Modulul Test Semnal, va aparea pe ecran. Liniutele care indicau odinioara nivelul de semnal GSM, au fost inlocuite acum cu simbolul dBm (numar).

Testarea semnalului pe telefoanele Android

Accesul in modulul de test se face foarte usor si simplu. Trebuie sa mergeti in meniul telefonului, Setari > Despre Telefon (Settings > About Phone) iar apoi la Network Status unde veti putea vizualiza receptia semnalului telefonului mobil, exprimata in decibeli.

De-asemenea sunt si cateva aplicatii disponibile. Tot ce trebuie sa faceti este ca sa accesati Google Playstore, sa descarcati si instalati aplicatia Network Signal Info sau SSA Outdoor RF Signal Tracker

La momentul efectuarii testului de receptie semnal, asteptati intre 30 si 60 de secunde inainte de citirea valorilor. Totodata tineti cont si de tipul de semnal receptionat ( 2G,3G, 4G, LTE etc )

Definirea termenilor de specialitate

Cand un terminal, telefon mobil sau modem se afla conectat la o retea mobila: 2G,3G,4G,LTE, intensitatea semnalului receptionat (in dBm) se identifica numeric ca o valoare denumita Nivel RSSI (Received Signal Strength Indicator) si este o metoda de-a masura semnalele rf wireless. Retelele. LTE pe de alta parte, sunt masurate prin RSRP ((Reference Signal Receive Power), tocmai de aceea si masuratorile efectuate pentru LTE sunt uneori diferite fata de modul in care se efectueaza masuratorile pentru generatiile anterioare.

Scara de masura in decibeli nu este liniara – o crestere de 3dB corespunde cu un semnal care este de 2 ori mai puternic, in timp ce o crestere a semnalului cu 10dB, corespunde cu o crestere a intensitatii semnalului de 10 ori. O valoare RSSI de -60 dBm este defapt de 10 ori mai puternica decat o valoare de -70 dBm.

Determinand cu acuratete care este nivelul de receptie pe care telefonul mobil il receptioneaza, este crucial in momentul instalarii sistemului de amplificare RF.Avand posibilitatea ca sa monitorizati receptia de semnal atat la interior cat si la exterior, este estential pentru ajustarea antenelor de receptie-emisie in vederea obtinerii unei receptii omogene pe toata suprafata dorita.

Incotro se directioneaza o antena Yagi ?

Varful antenei yagi trebuie directionat catre tinta, statie de semnal etc. Este indicat a se folosi o harta si un compas pentru a gasi cel mai usor directia potrivita. Rotind in sensul acelor de ceasornic antena, rezultate satisfacatoare sunt posibile a fi identificate. Rotiti usor antea si opriti-va la fiecare 10 grade. Notati nivelul semnalului si apoi reluati procedura. Dupa efectuarea unui ciclu de 360 grade, notati directia cu receptia maxima a semnalului si fixati antena. Asigurati-va ca in acest proces, sunteti la cel putin 2m fata de antea ( in lateral sau in spatele acesteia), niciodata in fata antenei, deoarece corpul omenesc poate agrava serios receptia semnalului.

Care este inaltimea optima de ridicare a antenei exterioare si care e lungimea maxima a cablului ?

Antena Yagi trebuie sa fie montata cat de sus posibil si intr-o zona cat mai degajata posibil. O analiza a locului unde va fi montata antena, trebuie efectuata. Daca se va utiliza cablu in exces, puterea antenei va scadea. Pierderea semnalului sau atenuarea acestuia se produce pe lungimea cablului. Regula este simpla: cu cat mai scurt, cu atat mai bine.

Cum se monteaza antena exterioara ?

Prima faza: Se cauta zona cu semnal
se asambleaza cablul la antena exterioara
se fixeaza antena pe pilon
se cupleaza adaptorul la telefon
ne deplasam si punem pilonul cu antena intr-o pozitie si asteptam citeva secunde daca apare semnal pe ecran memoram directia,inaltimea si punctul pilonului unde suntem
daca ne convine directia antenei,atunci montam pilonul definitiv in acea pozitie
daca nu convine, atunci se repeta procedura pana in momentul in care calitatea semnalului este imbunatatita.
A doua faza: Se desface telefonul din cablu adaptor
A treia faza:Se fixeaza definitiv pilonul,antena si cablul pe el
A patra faza: Se pozeaza cablul prin casa astfel incit sa nu fie calcat
A cincea faza: Se fixeaza telefonul in adaptor

Pot sa instalez de unul singur un repetor? Care sunt pasii instalarii ?

Da, puteti instala un repetor. Pasii instalarii sunt urmatoarii:

Amplasarea antenei GSM in exteriorul cladirii, intr-o pozitie de semnal maxim – testarea se poate executa cu modelul Yagi GSM 900Mhz 20 elementi
Montarea antenei exterioare
Instalarea cablului RF intre antena si repetor (repetorul trebuie instalat intr-o locatie convenabila in interiorul cladirii ce urmeaza a fi acoperita cu semnal GSM)
Montarea repetorului GSM in apropierea unei prize de curent electric 220V
Atasarea antenei interioare ( aceasta va trebui amplasata la o distanta de cel putin 4m fata de antena exterioara, pentru eliminarea oricaror interferente.

Publicat pe

Cum alegem repetorul de semnal potrivit

Scopul unui amplificator de semnal RF este acela de-a prelua un semnal RF exterior, de-obicei receptionat din exteriorul imobilului, pentru a-l amplifica si apoi a-l emite mai departe intr-o incapere sau pe o suprafata delimitata, unde receptia semnalului telefonului mobil este foarte scazuta. Un sistem pentru receptia si amplificarea semnalului este compus din antena exterioara, un amplificator de semnal sau repetor, antena de emisie a semnalului si cabluri coaxiale cu conectorii aferenti.

1. Randamentul unui amplificator / repetor de semnal RF

Amplificatoarele de semnal mobil sunt construite pentru a prelua un semnal RF deja existent pe care il amplifica si apoi il emit mai departe in zonele sau ariile cu semnal mobil de intensitate scazuta sau lipsa acestuia. Pentru ca un sistem de amplificarea semnalului mobil ca sa poata functiona, este nevoie ca la exteriorul imobilului, unde se va efectua instalarea, sa exista o receptie minima de semnal RF. Repetoarele de semnal mobil, nu sunt in masura de-a genera semnal RF, acestea doar amplifica si emit acel semnal amplificat, asadar, daca va aflati in imposibilitatea amplasarii antenei exterioare (pentru receptia semnalului exterior) intr-o pozitie care sa permita receptia unui nivel de semnal minim, atunci repetorul nu va putea amplifica semnalul RF.

2. Aria de acoperire a unui amplificator de semnal RF

vreausemnal.ro ofera sisteme gata construite in vederea utilizarii amplificarii semnalului RF pentru suprafete exprimate in metri patrati. In circumstante ideale, aceste repetoare amplifica si emit semnalul pe suprafete interioare cuprinse intre 100 si 2000 metri patrati. O imprejurare ideala este aceea cand semnalul exterior este foarte puternic, la nivelul antenei exterioare; antena pentru emiterea semnalului interior este corect pozitionata, si nu exista obstacole majore pentru a preveni distribuirea semnalului amplificat pe toata suprafata de acoperire necesara.

Din nefericire, in majoritatea cazurilor, situatia nu este una ideala, de aceea este necesar ca sa alegeti un repetor cu castig si putere de emisie mai puternica, pentru a compensa semnalul slab, inhibat de anumiti factori (ex: obstacole, paravane, semnal slab la exterior etc ). Daca considerati ca va aflati intr-o situatie diferita, va rugam sa ne contactati pentru a discuta si identifica cea mai buna solutie.

3. Intensitatea semnalului RF

Intensitatea semnalului pe care un repetor RF il emite, este in directa legatura cu amplasarea antenei exterioare, si determina implicit aria de acoperire cu semnal. Daca la exterior de imobil, intensitatea semnalului receptionat este foarte buna, atunci puteti sa va asteptati la o suprafata de acoperire mai mare. Daca la exterior de imobil, receptia semnalului mobil este redusa, atunci, acoperirea interioara va avea de suferit; suprafata pe care semnalul amplificat o acopera, va fi implicit mai redusa. In aceasta situatie, daca conditiile permit, este recomandata utilizarea unui amplificator mai puternic.

Intelegand felul cum functioneaza receptia semnalului pe telefonul mobil si ghidandu-va dupa indicatiile telefonului, este de-asemenea important in momentul ajustarii pozitiei antenelor ( interior si exterior ). Deoarece nu exista un standard oficial in afisarea intensitatii nivelului de semnal mobil, unele telefoane mobile dispun de o receptie mai buna sau mai putin buna. Regula de baza este ca atunci cand pe telefon se receptioneaza cu 1 linie de semnal in plus, acel semnal este cu pana la 5 ori mai intens decat receptia precedenta. De aceea este important ca pentru situatiile in care receptia este scazuta,iar pe telefon nu sunt afisate mai muult de 2 linii, sa se considere utilizarea unui repetor de putere mai mare, recomandat pentru suprafata ce se doreste a fi acoperita.

4. Antenele pentru montajul exterior

Exista doua modele de antene pentru montajul exterior: Antene directionale de tip Yagi, si antene de timp omnidirectional, sub forma de baston.

Omni AntennaAntenele omnidirectionale sunt construite pentru emisie-receptie de semnal RF in toate directiile, ceea ce permite ca semnalul de la mai multe surse (statii de semnal) sa fie receptionat, in acelasi timp. Daca in locatia amplasarii repetorului, nivelul de semnal exterior este intre mediu spre foarte bun, atunci o antena omnidirectionala este recomandata.

Yagi Directional AntennaAntenele Yagi sunt construite pentru emisie-receptie de semnal RF inspre/dinspre o directie specifica. Desi cu o antena de tip yagi, nu se poate receptiona semnal simultan de la mai multi operatori, precum antena omnidirectionala, veti reusi ca sa receptionati un semnal RF de la distante mult mai indepartate, pe care de-altfel nu le puteti receptiona cu o antena omni-directionala. Daca veti instala antena yagi intr-o locatie unde semnalul RF este de intensitate scazuta sau distanta intre imobil si turnul operatorului este considerabila, atunci antena directionala de tip yagi este recomandata.

5. Puterea amplificatorului

Amplificatoarele sunt masurate din doua perspective: cea a castigului si cea a puterii de iesire. Castigul unui amplificator sau repetor de semnal RF, este masurat in decibeli (dB) – reprezentand unitati de masura logaritmice, ceea ce inseamna ca pentru fiecare crestere a semnalului cu 3 dB, amplificatorul dubleaza puterea (pentru fiecare 3dB in plus la receptie, puterea se dubleaza).

Yagi Directional Antenna6. Antenele pentru interior

Exista doua tipuri de antene pentru montajul interior: pentru tavan fals si pentru montaj pe perete, tip panel.

Antenele panel sunt construite pentru a emite semnal amplificat, de la repetor, si totodata pentru a receptiona semnalul emis de catre terminalele mobile, si sunt ideale pentru locatiile unde spatiile sunt de forma rectangulara sau mai mult lungi decat inguste sau in cladiri cu mai multe etaje. Se monteaza pe perete, inclinat in fata, spre podea.

Antnele pentru tavan sunt construite pentru a acoperi un etaj sau hol in toate directiile, si se instaleaza de regula in spatiile prevazute cu tavan fals in centrul suprafetei – pentru a emite si receptiona semnal in mod egal , pe toata suprafata. Nu sunt recomandate pentru instalari multiple pe acelasi nivel / palier / hol etc

7. Tipuri de cabluri coaxiale RF

Cablul coaxial este utilizat in toate sistemele pentru a conecta antenele de interior si exterior. Din pacate, cablurile coaxiale nu sunt perfecte si dispun de pierderi. Tipul, calitatea si lungimea influenteaza proaparea semnalului RF. Cablurile coaxiale, de tipul LMR-400 dispun de pierderi foarte mici, 2dB per 10m lungime, pe cand un cablu coaxial RF240 dispunde de 3.5dB pierdere per 10m lungime. Atunci cand este posibil, este recomandat a se utiliza un cablu cu pierderi foarte mici si dimensiuni cat mai mici. Scopul este acela de-a avea pierderi de semnal RF cat mai reduse. Daca doriti extinderea cablului coaxial, trebuie sa tineti cont ca mufele / conectorii, trebuie sertizati cu cleste special de sertizat. O instalare ne-adecvata a conectorului poate cauza functionarea incorecta a sistemului sau chiar arderea repetorului. In general, va recomandam ca sa solicitati lungimea necesara de cablu, dintr-o singura bucata.

8. Frecventele operatorilor telecom

Telefoanele mobile si oricare terminal cu cartela SIM, comunica cu turnul/statia de semnal al operatorului telecom, utilizand frecventa radio pentru transmitere si receptionare ( TX – transmisie, RX – receptie ). Aceste semnale functioneaza pe anumite frecvente. Daca un amplificator nu este construit pe frecventa ce urmeaza a fi amplificata, repetorul nu va receptiona acel semnal. Din acest considerent, este foarte important ca sa identificam care este frecventa de operare a terminalului mobil ( telefon sau modem ). Majoritatea operatorilor telecom, folosesc frecvente asociate tehnologiilor: 2G, 3G, 4G. Aceste frecvente 2G si 3G, sunt comun utilizate de catre toti operatorii telecom din Romania, ceea ce face posibila utilizarea amplificatoarelor de semnal analogice de banda larga.

In tabelul de mai jos, vom prezenta frecventele utilizate de catre operatorii telecom din Romania.

Orange

Frecventele 2G, 3G, HSPA+ si 4G, toate functioneaza pe standardul de frecventa 2G (890 – 960 Mhz), 3G (1910 – 2170 Mhz). Reteaua 4G utilizeaza frecventele de 800/1800/2600 MHz, in functie de particularitatile fiecarei zone acoperite in parte.

Vodafone

Vodafone foloseste frecventa E-GSM 900 Mhz (880 – 890 Mhz) pentru serviciile 2G , UMTS 900Mhz in special in zonele rurale, 2100Mhz pentru serviciile 3G ,cu preponderenta in zonele urbane si 1800Mhz pentru banda de frecventa 4G. De-asemenea in spectrul 1800Mhz, in functie de particularitatile zonei de acoperire, Vodafone ofera servicii de voce.

T-Mobile

Frecventele 2G, 3G, HSPA+ si 4G, toate functioneaza pe standardul de frecventa 2G (890 – 960 Mhz), 3G (1910 – 2170 Mhz). Reteaua 4G utilizeaza frecventele LTE 1800Mhz (2×2 MIMO 75 Mbit/s/37.5 Mbit/s), in functie de particularitatile fiecarei zone acoperite in parte.

RCS & RDS

Frecventele 2G in 900Mhz, utilizand reteaua Vodafone (Roamng national), 3G, HSPA+, pe standardul de frecventa 3G , 1910 – 2170 Mhz