Publicat pe

Cum alegem repetorul de semnal potrivit

Scopul unui amplificator de semnal RF este acela de-a prelua un semnal RF exterior, de-obicei receptionat din exteriorul imobilului, pentru a-l amplifica si apoi a-l emite mai departe intr-o incapere sau pe o suprafata delimitata, unde receptia semnalului telefonului mobil este foarte scazuta. Un sistem pentru receptia si amplificarea semnalului este compus din antena exterioara, un amplificator de semnal sau repetor, antena de emisie a semnalului si cabluri coaxiale cu conectorii aferenti.

1. Randamentul unui amplificator / repetor de semnal RF

Amplificatoarele de semnal mobil sunt construite pentru a prelua un semnal RF deja existent pe care il amplifica si apoi il emit mai departe in zonele sau ariile cu semnal mobil de intensitate scazuta sau lipsa acestuia. Pentru ca un sistem de amplificarea semnalului mobil ca sa poata functiona, este nevoie ca la exteriorul imobilului, unde se va efectua instalarea, sa exista o receptie minima de semnal RF. Repetoarele de semnal mobil, nu sunt in masura de-a genera semnal RF, acestea doar amplifica si emit acel semnal amplificat, asadar, daca va aflati in imposibilitatea amplasarii antenei exterioare (pentru receptia semnalului exterior) intr-o pozitie care sa permita receptia unui nivel de semnal minim, atunci repetorul nu va putea amplifica semnalul RF.

2. Aria de acoperire a unui amplificator de semnal RF

vreausemnal.ro ofera sisteme gata construite in vederea utilizarii amplificarii semnalului RF pentru suprafete exprimate in metri patrati. In circumstante ideale, aceste repetoare amplifica si emit semnalul pe suprafete interioare cuprinse intre 100 si 2000 metri patrati. O imprejurare ideala este aceea cand semnalul exterior este foarte puternic, la nivelul antenei exterioare; antena pentru emiterea semnalului interior este corect pozitionata, si nu exista obstacole majore pentru a preveni distribuirea semnalului amplificat pe toata suprafata de acoperire necesara.

Din nefericire, in majoritatea cazurilor, situatia nu este una ideala, de aceea este necesar ca sa alegeti un repetor cu castig si putere de emisie mai puternica, pentru a compensa semnalul slab, inhibat de anumiti factori (ex: obstacole, paravane, semnal slab la exterior etc ). Daca considerati ca va aflati intr-o situatie diferita, va rugam sa ne contactati pentru a discuta si identifica cea mai buna solutie.

3. Intensitatea semnalului RF

Intensitatea semnalului pe care un repetor RF il emite, este in directa legatura cu amplasarea antenei exterioare, si determina implicit aria de acoperire cu semnal. Daca la exterior de imobil, intensitatea semnalului receptionat este foarte buna, atunci puteti sa va asteptati la o suprafata de acoperire mai mare. Daca la exterior de imobil, receptia semnalului mobil este redusa, atunci, acoperirea interioara va avea de suferit; suprafata pe care semnalul amplificat o acopera, va fi implicit mai redusa. In aceasta situatie, daca conditiile permit, este recomandata utilizarea unui amplificator mai puternic.

Intelegand felul cum functioneaza receptia semnalului pe telefonul mobil si ghidandu-va dupa indicatiile telefonului, este de-asemenea important in momentul ajustarii pozitiei antenelor ( interior si exterior ). Deoarece nu exista un standard oficial in afisarea intensitatii nivelului de semnal mobil, unele telefoane mobile dispun de o receptie mai buna sau mai putin buna. Regula de baza este ca atunci cand pe telefon se receptioneaza cu 1 linie de semnal in plus, acel semnal este cu pana la 5 ori mai intens decat receptia precedenta. De aceea este important ca pentru situatiile in care receptia este scazuta,iar pe telefon nu sunt afisate mai muult de 2 linii, sa se considere utilizarea unui repetor de putere mai mare, recomandat pentru suprafata ce se doreste a fi acoperita.

4. Antenele pentru montajul exterior

Exista doua modele de antene pentru montajul exterior: Antene directionale de tip Yagi, si antene de timp omnidirectional, sub forma de baston.

Omni AntennaAntenele omnidirectionale sunt construite pentru emisie-receptie de semnal RF in toate directiile, ceea ce permite ca semnalul de la mai multe surse (statii de semnal) sa fie receptionat, in acelasi timp. Daca in locatia amplasarii repetorului, nivelul de semnal exterior este intre mediu spre foarte bun, atunci o antena omnidirectionala este recomandata.

Yagi Directional AntennaAntenele Yagi sunt construite pentru emisie-receptie de semnal RF inspre/dinspre o directie specifica. Desi cu o antena de tip yagi, nu se poate receptiona semnal simultan de la mai multi operatori, precum antena omnidirectionala, veti reusi ca sa receptionati un semnal RF de la distante mult mai indepartate, pe care de-altfel nu le puteti receptiona cu o antena omni-directionala. Daca veti instala antena yagi intr-o locatie unde semnalul RF este de intensitate scazuta sau distanta intre imobil si turnul operatorului este considerabila, atunci antena directionala de tip yagi este recomandata.

5. Puterea amplificatorului

Amplificatoarele sunt masurate din doua perspective: cea a castigului si cea a puterii de iesire. Castigul unui amplificator sau repetor de semnal RF, este masurat in decibeli (dB) – reprezentand unitati de masura logaritmice, ceea ce inseamna ca pentru fiecare crestere a semnalului cu 3 dB, amplificatorul dubleaza puterea (pentru fiecare 3dB in plus la receptie, puterea se dubleaza).

Yagi Directional Antenna6. Antenele pentru interior

Exista doua tipuri de antene pentru montajul interior: pentru tavan fals si pentru montaj pe perete, tip panel.

Antenele panel sunt construite pentru a emite semnal amplificat, de la repetor, si totodata pentru a receptiona semnalul emis de catre terminalele mobile, si sunt ideale pentru locatiile unde spatiile sunt de forma rectangulara sau mai mult lungi decat inguste sau in cladiri cu mai multe etaje. Se monteaza pe perete, inclinat in fata, spre podea.

Antnele pentru tavan sunt construite pentru a acoperi un etaj sau hol in toate directiile, si se instaleaza de regula in spatiile prevazute cu tavan fals in centrul suprafetei – pentru a emite si receptiona semnal in mod egal , pe toata suprafata. Nu sunt recomandate pentru instalari multiple pe acelasi nivel / palier / hol etc

7. Tipuri de cabluri coaxiale RF

Cablul coaxial este utilizat in toate sistemele pentru a conecta antenele de interior si exterior. Din pacate, cablurile coaxiale nu sunt perfecte si dispun de pierderi. Tipul, calitatea si lungimea influenteaza proaparea semnalului RF. Cablurile coaxiale, de tipul LMR-400 dispun de pierderi foarte mici, 2dB per 10m lungime, pe cand un cablu coaxial RF240 dispunde de 3.5dB pierdere per 10m lungime. Atunci cand este posibil, este recomandat a se utiliza un cablu cu pierderi foarte mici si dimensiuni cat mai mici. Scopul este acela de-a avea pierderi de semnal RF cat mai reduse. Daca doriti extinderea cablului coaxial, trebuie sa tineti cont ca mufele / conectorii, trebuie sertizati cu cleste special de sertizat. O instalare ne-adecvata a conectorului poate cauza functionarea incorecta a sistemului sau chiar arderea repetorului. In general, va recomandam ca sa solicitati lungimea necesara de cablu, dintr-o singura bucata.

8. Frecventele operatorilor telecom

Telefoanele mobile si oricare terminal cu cartela SIM, comunica cu turnul/statia de semnal al operatorului telecom, utilizand frecventa radio pentru transmitere si receptionare ( TX – transmisie, RX – receptie ). Aceste semnale functioneaza pe anumite frecvente. Daca un amplificator nu este construit pe frecventa ce urmeaza a fi amplificata, repetorul nu va receptiona acel semnal. Din acest considerent, este foarte important ca sa identificam care este frecventa de operare a terminalului mobil ( telefon sau modem ). Majoritatea operatorilor telecom, folosesc frecvente asociate tehnologiilor: 2G, 3G, 4G. Aceste frecvente 2G si 3G, sunt comun utilizate de catre toti operatorii telecom din Romania, ceea ce face posibila utilizarea amplificatoarelor de semnal analogice de banda larga.

In tabelul de mai jos, vom prezenta frecventele utilizate de catre operatorii telecom din Romania.

Orange

Frecventele 2G, 3G, HSPA+ si 4G, toate functioneaza pe standardul de frecventa 2G (890 – 960 Mhz), 3G (1910 – 2170 Mhz). Reteaua 4G utilizeaza frecventele de 800/1800/2600 MHz, in functie de particularitatile fiecarei zone acoperite in parte.

Vodafone

Vodafone foloseste frecventa E-GSM 900 Mhz (880 – 890 Mhz) pentru serviciile 2G , UMTS 900Mhz in special in zonele rurale, 2100Mhz pentru serviciile 3G ,cu preponderenta in zonele urbane si 1800Mhz pentru banda de frecventa 4G. De-asemenea in spectrul 1800Mhz, in functie de particularitatile zonei de acoperire, Vodafone ofera servicii de voce.

T-Mobile

Frecventele 2G, 3G, HSPA+ si 4G, toate functioneaza pe standardul de frecventa 2G (890 – 960 Mhz), 3G (1910 – 2170 Mhz). Reteaua 4G utilizeaza frecventele LTE 1800Mhz (2×2 MIMO 75 Mbit/s/37.5 Mbit/s), in functie de particularitatile fiecarei zone acoperite in parte.

RCS & RDS

Frecventele 2G in 900Mhz, utilizand reteaua Vodafone (Roamng national), 3G, HSPA+, pe standardul de frecventa 3G , 1910 – 2170 Mhz

2 comentarii la „Cum alegem repetorul de semnal potrivit

  1. buna ziua, un repetor ptr vodafon, 3g, zona rurala, ce model si cat de legal este? cine poate garanta legalitatea sa de utilizare in benzile licentiate gsm fara sa am probleme cu baietii de la ancom. va multumesc

    1. Buna ziua. Sistemele pe care le comercializam sunt aprobate de catre ANCOM si respecta legislatia europeana in vigoare, Directiva 2014/53/EU. Echipamentele sunt prevazute cu sisteme de protectie Auto-ShutOff in cazul in care se detecteaza oscilatii in sistem. Semnalul nu este amplificat pana la remedierea problemei. Daca pot sa va fiu de folos si cu alte informatii,va rog sa ne contactati cu incredere

      Cu stima,
      Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *