Publicat pe

Cum se efectueaza un test de semnal

Field Test Mode: Ce este si cum se activeaza pe telefonul mobil

Deseori cand majoritatea persoanelor poarta o discutie despre intensitatea semnalului, acestia se raporteaza la liniile de semnal pe care le observa afisate in coltul telefonului mobil. Desi este o metoda foarte usoara pentru a monitoriza receptia semnalului mobil, in cele mai multe cazuri aceasta metoda nu este sigura. In timp ce majoritatea telefoanelor mobile afiseaza intensitatea semnalului pe o scara de la 1 la 5, unele telefoane afiseaza doar 4 linii sau altele chiar 8. Chiar si telefoanele similare care afiseaza semnal pe o scara de la 1 la 5, nu exista un etalon. Cele 4 linii de semnal indicate pe un model de telefon pot fi afisate diferit pe un model diferit care insa afiseaza tot 4 linii de semnal. Prin urmare, liniile de semnal afisate pe telefonul mobil, nu sunt relevante in a determina daca in locatia Dvs. un repetor de semnal mobil va functiona sau nu.

Semnalul telefonului mobil este masurat de catre specialisti si raportat in decibeli. Decibelul este o unitate logaritmica, ce are rolul de-a masura intensitatea de semnal, foarte precis, fiind un termen des folosit in randul specialistilor.

Majoritatea telefoanelor mobile dispun de anumite setari, care permit rularea unui test. Testul ofera accesul la detalii legate de telefonul mobil inclusiv „citirea” nivelului de semnal pe care mobilul il receptioneaza, exprimat in decibeli. Noi il denumim „field test mode” Aici sunt cateva aspecte de care sa tineti cont la momentul efectuarii testelor de receptie:</>

Fiecare test pe care il rulati, va afisa nivelul de semnal receptionat valid doar pentru un singur operator telecom.
Pentru a identifica nivelul de receptie al altor operatori, aveti nevoie de un telefon functionabil in reteaua operatorului telecom respectiv.
Cand efectuati testul de receptie, trebuie sa tineti cont si de tipul retelei ( 2G, 3G, 4G, WiFi etc ) la care telefonul este conectat.
Masuratorile in 4G pot fi efectuate uneori diferit, daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati ca sa ne contactati

Testarea semnalului pe telefoanele iPhone

NOTA: Intensitatea semnalului,masurata in decibeli – raportat la mW (dBm), este mentionata precum un numar cu valoare negativa. La unele telefoane, in functie de model,aceasta valoare poate fi reprezentata ca si pozitiva; in aceste cazuri, convertiti-o in valoare negativa. De exemplu, 70 dB este defapt -70 dB. Cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat intensitatea semnalului GSM este mai slab. Intervalul de intensitate al semnalului este [ -40 dbm , -111 dbm]. -40dbm intensitate mare a semnalului GSM, -111dbm intensitate foarte scazuta a semnalului GSM

Tastati urmatorul cod:*3001#12345#* apoi apasati CALL.Modulul Test Semnal, va aparea pe ecran. Liniutele care indicau odinioara nivelul de semnal GSM, au fost inlocuite acum cu simbolul dBm (numar).

Testarea semnalului pe telefoanele Android

Accesul in modulul de test se face foarte usor si simplu. Trebuie sa mergeti in meniul telefonului, Setari > Despre Telefon (Settings > About Phone) iar apoi la Network Status unde veti putea vizualiza receptia semnalului telefonului mobil, exprimata in decibeli.

De-asemenea sunt si cateva aplicatii disponibile. Tot ce trebuie sa faceti este ca sa accesati Google Playstore, sa descarcati si instalati aplicatia Network Signal Info sau SSA Outdoor RF Signal Tracker

La momentul efectuarii testului de receptie semnal, asteptati intre 30 si 60 de secunde inainte de citirea valorilor. Totodata tineti cont si de tipul de semnal receptionat ( 2G,3G, 4G, LTE etc )

Definirea termenilor de specialitate

Cand un terminal, telefon mobil sau modem se afla conectat la o retea mobila: 2G,3G,4G,LTE, intensitatea semnalului receptionat (in dBm) se identifica numeric ca o valoare denumita Nivel RSSI (Received Signal Strength Indicator) si este o metoda de-a masura semnalele rf wireless. Retelele. LTE pe de alta parte, sunt masurate prin RSRP ((Reference Signal Receive Power), tocmai de aceea si masuratorile efectuate pentru LTE sunt uneori diferite fata de modul in care se efectueaza masuratorile pentru generatiile anterioare.

Scara de masura in decibeli nu este liniara – o crestere de 3dB corespunde cu un semnal care este de 2 ori mai puternic, in timp ce o crestere a semnalului cu 10dB, corespunde cu o crestere a intensitatii semnalului de 10 ori. O valoare RSSI de -60 dBm este defapt de 10 ori mai puternica decat o valoare de -70 dBm.

Determinand cu acuratete care este nivelul de receptie pe care telefonul mobil il receptioneaza, este crucial in momentul instalarii sistemului de amplificare RF.Avand posibilitatea ca sa monitorizati receptia de semnal atat la interior cat si la exterior, este estential pentru ajustarea antenelor de receptie-emisie in vederea obtinerii unei receptii omogene pe toata suprafata dorita.

Incotro se directioneaza o antena Yagi ?

Varful antenei yagi trebuie directionat catre tinta, statie de semnal etc. Este indicat a se folosi o harta si un compas pentru a gasi cel mai usor directia potrivita. Rotind in sensul acelor de ceasornic antena, rezultate satisfacatoare sunt posibile a fi identificate. Rotiti usor antea si opriti-va la fiecare 10 grade. Notati nivelul semnalului si apoi reluati procedura. Dupa efectuarea unui ciclu de 360 grade, notati directia cu receptia maxima a semnalului si fixati antena. Asigurati-va ca in acest proces, sunteti la cel putin 2m fata de antea ( in lateral sau in spatele acesteia), niciodata in fata antenei, deoarece corpul omenesc poate agrava serios receptia semnalului.

Care este inaltimea optima de ridicare a antenei exterioare si care e lungimea maxima a cablului ?

Antena Yagi trebuie sa fie montata cat de sus posibil si intr-o zona cat mai degajata posibil. O analiza a locului unde va fi montata antena, trebuie efectuata. Daca se va utiliza cablu in exces, puterea antenei va scadea. Pierderea semnalului sau atenuarea acestuia se produce pe lungimea cablului. Regula este simpla: cu cat mai scurt, cu atat mai bine.

Cum se monteaza antena exterioara ?

Prima faza: Se cauta zona cu semnal
se asambleaza cablul la antena exterioara
se fixeaza antena pe pilon
se cupleaza adaptorul la telefon
ne deplasam si punem pilonul cu antena intr-o pozitie si asteptam citeva secunde daca apare semnal pe ecran memoram directia,inaltimea si punctul pilonului unde suntem
daca ne convine directia antenei,atunci montam pilonul definitiv in acea pozitie
daca nu convine, atunci se repeta procedura pana in momentul in care calitatea semnalului este imbunatatita.
A doua faza: Se desface telefonul din cablu adaptor
A treia faza:Se fixeaza definitiv pilonul,antena si cablul pe el
A patra faza: Se pozeaza cablul prin casa astfel incit sa nu fie calcat
A cincea faza: Se fixeaza telefonul in adaptor

Pot sa instalez de unul singur un repetor? Care sunt pasii instalarii ?

Da, puteti instala un repetor. Pasii instalarii sunt urmatoarii:

Amplasarea antenei GSM in exteriorul cladirii, intr-o pozitie de semnal maxim – testarea se poate executa cu modelul Yagi GSM 900Mhz 20 elementi
Montarea antenei exterioare
Instalarea cablului RF intre antena si repetor (repetorul trebuie instalat intr-o locatie convenabila in interiorul cladirii ce urmeaza a fi acoperita cu semnal GSM)
Montarea repetorului GSM in apropierea unei prize de curent electric 220V
Atasarea antenei interioare ( aceasta va trebui amplasata la o distanta de cel putin 4m fata de antena exterioara, pentru eliminarea oricaror interferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *