Publicat pe

Cum se orienteaza antena exterioara

Cum se orienteaza antena exterioara directiva, tip Yagi

Antenele directionale, fata de antenele omnidirectionale, trebuie sa fie orientate inspre sursa de semnal pentru a receptiona cel mai bun semnal de la operatorul telecom dorit.

Majoritatea antenelor directive pot sa acopere aproximativ 15% raportat la orizont (intre 50 si 60 grade , asadar nu este imperios necesar ca directia sa fie de acuratetea orientarii cu raze laser.

De preferat ca in toate situatiile, varful antenei sa fie la nivel cu orizontul. Nu incercati ca sa montati antena orientand-o cu varful in sus sau catre un obstacol, paravan.

Este recomandat ca sa efectuati o orientare cat mai exacta si apoi sa montati definitiv antena.
Chiar daca va este cunoscut locul de unde semnalul provine, este indicat ca sa efectuati acesti pasi, deoarece nu in toate cazurile semnalul receptionat „vine” direct de la turnul operatorului. Cladirile, formele de relief pot sa afecteze propagarea undelor sau turnul operatorului nu are antenele orientate catre antena Dvs.

Pregatiri in vederea orientarii antenei

Pentru inceput, instalati temporar amplificatorul de semnal mobil, introducat cablurile aferente prin tocul usii sau al geamului, infiletati conectorii la repetor, si apoi porniti repetorul. Pentru orientarea antenei este ideal ca sa aveti inca o persoana langa Dvs, care poate sa va ofere un ajutor. Prima persoana va sta in interiorul imobilului, cu telefonul mobil pentru operatorul caruia doriti ca sa amplificati semnalul. Telefonul trebuie sa fie setat in Modul Testare Semnal Field Test Mode pentru a identifica cu exactitate nivelul RSSI. Asezati telefonul mobil pe masa, la o distanta intre 3 si 5m fata de antena de interior, si mentineti-le in pozitie pana cand veti finaliza procesul de montare a antenei exterioare. Daca la interior de imobil a fost instalata o antena directionala, atunci trebuie sa va asigurati ca varful antenei este pe directia telefonului mobil.

A 2-a persoana va sta pe acoperisul imobilului sau la nivelul unde se va instala antena, orientand-o 360 grade. In acest proces, trebuie sa va asigurati ca antena nu se va atinge cu mana, ci se va directiona folosindu-va de bara / suportul pe care este montata antena. Daca nu aveti aceasta posibilitate, dupa fiecare noua pozitie, pastrati o distanta de minim 1m fata de antena, in spatele sau lateral acesteia. Atingand antena cu mana, poate sa afecteze performantele de receptie / emisie.

Procesul de urmat pentru masurarea semnalului

Incepeti prin a orienta antena exterioara intr-o singura directie. Persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte 60secunde apoi sa inregistreze receptia de semnal. O idee buna este aceea de-a monitoriza si indicatorii luminosi ai repetorului (LED-urile laterale) – in acest fel puteti sa verificati daca repetorul nu indica vreo alarma.
Pasul urmator, rotiti antena cate 45grade in directia aleasa implicit. Totodata puteti sa impartiti ciclul de 360 grade in 8 diviziuni egale, corespunzand cu punctele cardinale (N, NE, E, SE, S, SV, V, NV). O data ce antena a fost rotita 45grade, persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte inca 60 de secunde pentru a inregistra noua valoare receptionata.
Repetati acest proces pana cand ati efectuat ciclul complet si aveti 8 iregistrari diferite.

Interpretarea rezultatelor

O data ce aveti datele masuratorilor, veti dori ca sa orientati antena catre sursa cea mai buna de receptie. Daca masuratoarea s-a efectuat prin monitorizarea valorii RSSI, atunci trebuie sa urmariti valoarea cea mai apropiata de cifra 0. De exemplu, o receptie de semnal RSSI de -70dBm este mai buna decat o valoare de receptie de -80dBm. Cu cat aceasta valoare de semnal este mai buna, sau mai intensa, cu atat mai bine pentru amplificator. Suprafata interioara va fi mai bine acoperita.

Dupa ce ati identificat care este pozitia ideala, montati antena definitiv. Este recomandat ca pe directia antenei sa nu existe obstacole care ar putea afecta emisie si receptia semnalului GSM 3G 4G LTE etc.

Indicatori de alarma in timpul procesului de instalare

Daca pe perioada efectuarii testuluiI, observati ca repetorul gsm afiseaza coduri de eroare prin intermediul LED-urilor prevazute pe interfata amplificatorului, consultati manualul de instalare si functionare si determinati care este cauza. Daca luminile de alarma sun cauzate de catre oscilatii in sistem, incercati ca sa mariti distanta dintre antene. Antena exterioara se va pozitiona la o distanta mai mare, pe axa verticala, fata de antena interioara. Daca eroarea este cauzata de un nivel prea puternic de semnal receptionat, incercati ca sa reorientati antena spre alta directie sau deplasati cu cateva grade antena de pe directia initiala.

In anumite cazuri, este posibil ca receptia de semnal exterior sa fie suficient de puternica pentru a suprasolicita repetorul. Atunci este nevoie ca sa utilizati atenuatori de semnal, cu scopul de-a reduce intensitatea semnalului si nu a suprasolicita repetorul.

Va rugam sa ne contactati cu incredere daca doriti ajutorul nostru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *